igualdad de genero trabajo

Requisits normatius per als plans digualtat laborals

La igualtat ha esdevingut una qüestió de vital importància dins del món empresarial i laboral. En aquest context sorgeixen els plans d’igualtat, que promouen la igualtat de gènere a l’ambient laboral. Vols saber quins tipus de requisits normatius han de seguir? En aquest post ho abordem Anem a això!

Què és un pla d’igualtat?

Un pla d‟igualtat en l‟àmbit laboral consisteix en un conjunt de mesures adoptades per una organització per promoure la igualtat de gènere. Aquests plans abasten àrees com a selecció i contractació, formació, desenvolupament professional, promoció interna, condicions de treball, retribució i prevenció de l’assetjament. També busquen eliminar bretxes salarials, garantir oportunitats equitatives i crear entorns laborals lliures de discriminació. La participació de la direcció, representants de treballadors i, en alguns casos, experts externs és fonamental en el procés d’elaboració i d’implementació. Els plans d‟igualtat busquen construir cultures laborals inclusives, conciliadores i respectuoses, contribuint al‟establiment d‟entorns on dones i homes gaudeixin d‟igualtat d‟oportunitats.

igualtat genero treball

Quines normes ha de complir un pla digualtat laboral?

Els plans digualtat laboral estan vinculats a les normes específiques de les ubicacions de les empreses. És per això que empreses com Aquality Consulting són importants per crear plans d’igualtat laboral . Tot i així aquí us deixem algunes directrius bàsiques i generals que cal tenir en compte , encara que és important verificar la legislació específica.

Legislació antidiscriminació

Les lleis antidiscriminació prohibeixen la discriminació per motius de gènere o altres factors al lloc de treball. Els plans digualtat han de complir amb aquestes disposicions i garantir que no hi hagi discriminació de gènere en les pràctiques laborals.

Drets laborals

Els plans digualtat han de complir amb els drets laborals establerts en la legislació, com la igualtat salarial, les condicions de treball justes i altres drets laborals fonamentals.

Drets a la conciliació

Han d’incloure mesures que facilitin la conciliació de la vida laboral i personal, com ara permisos parentals, flexibilitat d’horaris i altres opcions que permetin als empleats equilibrar les seves responsabilitats familiars i professionals.

Accés a oportunitats de desenvolupament professional

Els plans d‟igualtat han d‟abordar la igualtat d‟oportunitats en l‟accés a la formació, promoció i desenvolupament professional, assegurant que no hi hagi discriminació de gènere en aquests aspectes.

Avaluació i diagnòstic de la situació digualtat

És comú que els plans d‟igualtat requereixin una avaluació de la situació actual de la igualtat de gènere al‟empresa, identificant possibles bretxes i establint objectius mesurables per millorar la igualtat.

Participació i comunicació

Els plans d‟igualtat sovint inclouen mecanismes per fomentar la participació dels empleats en la implementació del pla i garantir una comunicació transparent sobre les mesures adoptades.

Sancions i seguiment

La legislació pot establir sancions per a aquelles empreses que no compleixin la implementació de plans d’igualtat. També pot requerir la presentació d’informes periòdics per avaluar el progrés i fer ajustaments segons calgui.

Inclusió dindicadors de gènere

Pot ser obligatori incloure indicadors de gènere als informes de l’empresa, cosa que implica proporcionar dades desglossades per gènere en àrees com la contractació, la promoció i la remuneració. Això seria tot al post d’aquesta ocasió. Esperem que us hagi agradat i resultat d’utilitat! Si necessites crear un pla d’igualtat laboral, contacta amb nosaltres , estarem encantats d’ajudar-te.

Tens cap dubte?