Què és lanàlisi de stakeholders?

En l’àmbit empresarial, moltes persones formen part de la gestió d’un negoci , ja sigui directament o indirectament . Per això, comprendre les necessitats i les expectatives de les parts interessades és cada vegada més fonamental per a l’èxit d’una empresa. Una manera de monitoritzar això mateix és fer una anàlisi de stakeholders, però què és un stakeholder? Si encara no coneixes aquest terme i vols saber com pot beneficiar aquest tipus d’anàlisi a la teva empresa, continua llegint!

Què són els stakeholders?

Els stakeholders, bàsicament, són els grups d’interès que envolten una empresa . És a dir, aquells individus o grups que tenen interès o impacte als resultats del negoci. Poden ser interns, externs, primaris, secundaris, directes i indirectes.

Exemples stakeholder:

  • Empleats
  • Accionistes
  • Clients
  • Proveïdors
  • Governs
  • Sindicats
  • Comunitats

L’objectiu d’aquesta anàlisi és reforçar i cuidar les relacions actuals i establir estratègies efectives en el futur, decidint com involucrar cada stakeholder en funció de la seva importància.

Què és el mapa de stakeholders?

El mapa de stakeholders és el resultat de l’anàlisi de stakeholders, que consisteix a identificar i avaluar cada individu o grup interessat en funció del grau d’influència o interès. Per exemple, els proveïdors poden no tenir gaire interès a l’empresa, però la seva influència o poder és força important; el contrari passa amb els empleats. Crear un mapa de stakeholders és una forma visual de plasmar aquesta anàlisi, marcant d’allò més bé aquells grups que tenen més poder. homes de negocis estrenyen mans

Com organitzar la matriu stakeholders?

A la matriu de stakeholders, es divideix tots els grups i individus en quatre quadrants, en funció del seu interès i la seva influència o poder. D’aquesta manera surten aquestes categories:

  • Alt Poder/Alt Interès
  • Alt Poder/Baix Interès
  • Baix Poder/Alt Interès
  • Baix Poder/Baix Interès

Aquesta matriu ajuda les empreses a comprendre quins stakeholders són prioritaris i requereixen una atenció més especial. Encara que a priori sembli lògic donar-li més importància a aquells el poder dels quals sigui més alt, el cert és que és crucial cuidar totes les relacions per igual , ja que alguns grups de baix poder però alt interès, com organitzacions no governamentals o grups comunitaris, poden suposar un gran suport per a lempresa i un factor determinant per a lèxit de la mateixa.

Per què fer una anàlisi de stakeholders?

L’anàlisi de stakeholders és una eina crucial per a totes les empreses de consultoria . És una forma gràfica de comprendre i identificar les necessitats de totes les parts interessades i, per tant, de millorar les comunicacions i les relacions de l’empresa. En tenir en compte els stakeholders rellevants, les empreses poden impulsar el seu creixement i mantenir un avantatge competitiu dins de la indústria actual. Si necessiteu ajuda per implementar alguna d’aquestes estratègies, a Aquality Consulting som experts en auditoria tècnica. Oferim serveis de consultoria auditoria, sistemes de gestió i formació. A més, estem especialitzats en seguretat alimentària, medi ambient, salut a la feina i qualitat. Posa’t en contacte amb nosaltres! Estarem encantats d’atendre’t.

Tens cap dubte?